logo
Domowa Pizza przepis mąka Domowa Piekarnia

Domowa pizza na bazie mąki na pizzę od „Domowej Piekarni”


16-09-2020| 03:58| Źródło: Mat. pras.| Fot: Mat. pras. / Pixabay.com

Pizzę kochają wszyscy – od najmłodszych po najstarszych. Aromatyczny wypiek z ulubionymi dodatkami sprawdza się idealnie jako przekąska, obiad czy kolacja. Pizza to szybki sposób na wspólne gotowanie z dziećmi czy smaczny posiłek dla znajomych. Młyn Jaczkowice stworzył mąkę na pizzę z linii „Domowa Piekarnia”, dzięki której spód do najpopularniejszego na świecie dania zawsze będzie perfekcyjny. Pozostaje tylko jedno pytanie – jakich dodatków użyjemy?


Idealna baza do pizzy

W zależności od tego, na jaką pizzę się zdecydujemy, powinniśmy ją piec od 10 do 15 minut. Dobra mąka pozwala wydobyć w tym czasie najlepsze walory smakowe, czyli chrupiący spód i miękki środek ciasta. Mąkę na pizzę z linii Domowa Piekarnia charakteryzuje wysoki stopień rozdrobnienia, dzięki czemu ciasto zyskuje lekkości. Takie wypieki są bardziej delikatne, co sprawia, że domowa pizza może dorównać niejednej włoskiej restauracji. Mąka na pizzę od Młyna Jaczkowice ma biały, jednolity kolor, bez dodatkowych smug. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw.

Pszenica używana do produkcji mąki z linii „Domowa piekarnia” pochodzi od dolnośląskich rolników, gwarantuje uzyskanie najlepszego jakościowo produktu, dzięki któremu unikniemy kulinarnych rozczarowań i z powodzeniem przygotujemy nawet najbardziej wymagające wypieki.

Przepis na pizzę

Składniki:
500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
300 ml chłodnej wody
10 g świeżych drożdży
12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
12 g soli (2 łyżeczki)
3 g cukru (1 płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i mieszamy z solą.
  2. Dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
  3. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Otrzymane ciasto dzielimy na porcje według uznania:
    • 2 pizze na grubszym cieście
    • 3 pizze na cienkim cieście

Z otrzymanych porcji formujemy kulki, następnie wkładamy do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło). Teraz możemy wybrać:
Wersja dla głodnych i niecierpliwych
Ciasto na domową pizzę odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

• Wersja dla ceniących profesjonalizm
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (max. 24 godz.). W ten sposób ciasto zostanie poddane procesowi długiej fermentacji – stanie się delikatne i nabierze bardziej intensywnego smaku!

  1. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiamy i nie wałkujemy!
  2. Delikatnie i równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przekładamy go na blachę posypaną mąką.
  3. Nakładamy dodatki wg uznania.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temp. 250˚C.
  5. Pieczemy przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione. Domowa pizza gotowa! Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g produktuMąka na pizzę
Wartość energetyczna1452 kJ / 347 kcal
Tłuszcz1,3 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g
Węglowodany71,4 g
W tym: cukry0,4 g
Błonnik1,5 g
Białko12,3 g
Sól0,005 g
Mąka na pizze Domowa Piekarnia Nowosciporduktowe.pl