
Musztarda Sarepska BIO od Roleski
Musztarda podawana w formie ucieranych ziaren gorczycy z octem i oliwą znana była Rzymianom już 2000 lat temu. Stanowi ona jeden z głównych dodatków do wędlin, kiełbas, a w wielu rejonach Polski – również sałatki jarzynowej. Rodzajów musztard jest wiele, a jedną z najpopularniejszych jest musztarda sarepska. Firma Roleski przygotowała produkt – Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO, która powstaje z naturalnych i certyfikowanych składników, a także nie zawiera sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz glutenu.
Wiele znanych i lubianych potraw oraz dodatków posiada długą, nierzadko bardzo ciekawą historię. Musztarda również nie pojawiła się znikąd. Jej początków szukać można w antycznym Rzymie, skąd dotarła do niemalże każdego zakątka Europy. O popularności musztardy stanowił fakt, że produkujący ją musztardnicy cieszyli się szacunkiem i idącym za nim dorobkiem. W kolejnych latach cały świat oszalał na punkcie musztardy, która stała się aromatycznym dodatkiem do dań na ciepło i na zimno.
Musztarda z dalekiego wschodu
Odmian musztardy jest wiele – różnią się one smakiem, kolorem, konsystencją i nierzadko krajem pochodzenia. Musztarda sarepska jest jedną z najpopularniejszych. Tworzona jest z gorczycy sarepskiej uprawianej głównie w Rosji. Stanowi idealny dodatek do kanapek, kiełbasy, dań z grilla czy z piekarnika. Firma Roleski stworzyła ekologiczną wersję tej znanej musztardy, która swój smak i aromat zawdzięcza wyselekcjonowanym odmianom gorczycy oraz unikalnej metodzie produkcji. Musztarda Sarepska BIO to lekko ostra i bardzo aromatyczna propozycja dla prawdziwych smakoszy.
Ekologiczna musztarda Roleski BIO produkowana jest tylko z naturalnych i wolnych od GMO certyfikowanych składników. Wytwarzana jest z surowców pochodzących z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się pestycydów oraz sztucznych nawozów. W efekcie Musztarda Sarepska BIO nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, a także glutenu.
Musztarda w polskiej kuchni
Musztarda Sarepska BIO od Roleski idealnie wpisuje się w dania, które od lat królują na polskich stołach. Najczęściej stosowana jest do smarowania zrazów lub rolady, jest chętnie dodawana do gulaszu wołowego, żeberek, kiełbasy czy karkówki. Podkreśla smak zarówno mięsa, jak i powstałego podczas obróbki termicznej sosu. Sprawdzi się także jako idealna baza do domowego dressingu musztardowego.
Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO od Roleski powstaje zgodnie z normami Unii Europejskiej w zakresie produkcji i znakowania produktów ekologicznych. Jej szerokie zastosowanie sprawia, że na stałe może zagościć w wielu domach.
Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO. Cena: 4,54 zł
Na | 100 g | 20 g |
Kalorie | 141 kcal | 28 kcal |
Energia | 582 kJ | 118 kJ |
Tłuszcz | 5,9 g | 1,2 g |
Węglowodany | 22 g | 4,4 g |
Białko | 16 g | 3,2 g |
Sól | 4,6 g | 0,9 g |
