logo
Twaróg półtłusty Czarnocin - Nowosciproduktowe.pl2

Twaróg półtłusty bez laktozy Czarnocin – z krainy mlekiem płynącej


27-11-2020| 10:22| Źródło: Czarnocin| Fot: Czarnocin

Coraz częściej spotykamy się z nietolerancją tego dwucukru zawartego w mleku. Powodem jest niedobór laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego w naszym organizmie za jego trawienie. Nietolerancja pojawia się najczęściej u dorosłych i objawia nieprzyjemnymi dolegliwościami trawiennymi. Osoby dotknięte tą przypadłością znajdą już na rynku produkty nabiałowe pozbawione laktozy. Twaróg półtłusty z Czarnocina mogą spożywać również osoby na diecie bez laktozy.


Czarnociński Twaróg półtłusty bez laktozy zachowuje w swoim składzie wszystko to, co w nim najcenniejsze, czyli wapń i białko w najlepiej przyswajalnej postaci, komplet witamin i składników mineralnych. A równocześnie jest lekkostrawny i może być jedzony przez osoby cierpiące na coraz powszechniejszą dzisiaj nietolerancję laktozy. Zachowuje przy tym swój charakterystyczny smak twarogu.

Twarogi są najbardziej znaną i cenioną grupą produktów spod szyldu Czarnocina. Swoją wyjątkową delikatność i smak zawdzięczają specjalnie dobranym żywym kulturom bakterii, wykorzystaniu świeżego mleka odbieranego od lokalnych rolników i ręcznej produkcji. Na każdym etapie są pod ścisłą kontrolą serowarów. Cały cykl ich wytwarzania nawiązuje do metod stosowanych przez nasze babcie. Jedynie skala jest nieco większa. Bezpośrednie zaangażowanie i nadzór człowieka nad każdym etapem produkcji sprawiają, że twarogi Czarnocin smakują wybornie. Warto szukać w sklepach twarogów z charakterystyczną krateczką po chustach serowarskich.

Zastosowanie i wartości odżywcze

  • Na kanapkę, do sałatki, do nadzienia.
  • Wartość odżywcza w 100 g produktu:
  • Wartość energetyczna 116 kcal (487 kJ)
  • Tłuszcz: 3,8 g
  • W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,6 g
  • Węglowodany: 3,4 g
  • W tym cukry: 2,9 g
  • Białko: 17 g
  • Sól: 0,1 g
  • Opakowanie: kostka ok. 300 g w folii
  • Cena za kilogram: ok. 16,20 zł