logo
Przepis na Currywurst z Sosem do parówe Roleski

Przepis na aromatyczny currywurst z sosem Roleski


24-09-2020| 12:59| Źródło: Roleski| Fot: Roleski

Currywurst to danie, które doczekało się swojego… muzeum. Kiełbasa serwowana jest na terenie całych Niemiec, gdzie cieszy się ogromną popularnością wśród miejscowych i turystów. Prostota, a zarazem wyjątkowy smak i sytość tego dania sprawiły, że food trucki serwujące currywurst można znaleźć w wielu światowych lokalizacjach. Smak kiełbasy idealnie podkreśla Sos Roleski do Hot Dogów i Parówek. Sos, który stanowi niecodzienne połączenie znanych smaków. Zobacz przepis!


Idealne proporcje musztardy i keczupu wraz z właściwie dobranymi przyprawami to sekret sosu Roleski do Hot Dogów i Parówek z linii Street Food. Sos stanowi połączenie goryczkowatej musztardy i łagodnych pomidorów, bez dodatku glutenu, GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do jednego z najpopularniejszych niemieckich dań – currywurst. Co ciekawe, historia currywursta sięga połowy zeszłego wieku, kiedy niemiecka restauratorka, Herta Heuwer, po raz pierwszy zaserwowała to danie. Kiełbasa z curry szybko zdobyła serca mięsnych smakoszy, którzy dzięki prostocie jej przygotowania, mogą cieszyć się smakiem currywursta w swoich domach. Przepis na aromatyczny currywurst nie może się odbyć bez sosu Roleski do Hot Dogów i Parówek.

Przepis na aromatyczny currywurst z Sosem do Hot Dogów i Parówek Roleski

Składniki:

  • 2 kiełbasy
  • ćwierć główki czerwonej kapusty
  • cebula 1 szt.
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka miodu
  • przyprawy: Sól, pieprz, cynamon, curry, tymianek
  • masło
  • sos Roleski Street Food do Hot Dogów i Parówek

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kroimy w cieniutkie paski, myjemy i suszymy.
  2. W misce przygotowujemy sos z czubatej łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczki miodu, szczypty soli, pieprzu oraz małej szczypty cynamonu.
  3. Do sosu dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy składniki.
  4. Kiełbasę delikatnie nacinamy w kratkę. Następnie smażymy na maśle aż się mocno zrumieni razem z pokrojoną w pióra cebulą oraz świeżymi listkami tymianku. Całość delikatnie solimy.
  5. Kiełbasę przekładamy na talerz z kapustą, przyprawiamy curry i dodajemy cebulę.
  6. Podajemy z sosem Roleski Street Food do Hot Dogów i Parówek