logo
Roleski sos do hamburgerów

Sos do hamburgerów Roleski idealny do burgera z szarpanymi kotlecikami sojowymi


15-09-2020| 03:44| Źródło: Roleski| Fot: Roleski

Historia burgerów sięga początków XIX, kiedy to po raz pierwszy pewien właściciel baru w Teksasie zaserwował swoim gościom kotlet mielony na grzance z sałatą i dodatkiem sosów. Smakołyk, mimo paru ewolucji, pozostał w menu milionów restauracji i stał się międzynarodowym przysmakiem. Burgery z sukcesem można przygotować w swojej kuchni, wzbogacając je o wegetariańskie składniki, jak na przykład kotleciki sojowe i podając z Sosem do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski.

Jednym z najpopularniejszych dań typu fast food, które cieszy się niesłabnącą popularnością, jest burger. Chrupiąca bułka wypełniona sporym kawałkiem mięsa i warzywami skąpanymi w gęstym sosie – na jego widok ślinka cieknie niejednemu! Burgery mogą jednak przybierać różne wersje, zarówno mięsne, jak i rybne czy wegetariańskie. Domowe burgery z kotlecikami sojowymi to sposób na poznanie zupełnie nowego smaku. Sos do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski podkreśli smak tego dania i sprawi, że chętnie do niego wrócimy.

Sos do Hamburgerów i Hot Dogów z linii Street Food powstał na bazie jednego z najpopularniejszych sosów – Worcester – z dodatkiem kremowego majonezu, pomidorów i przypraw. Stąd idealnie sprawdzi się jako baza domowego burgera – w wersji mięsnej i wegetariańskiej.

Burger z szarpanymi kotlecikami sojowymi z dodatkiem Sosu do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski Street Food

Składniki:

  • 4 bułki do burgerów
  • kotlety sojowe (1 paczka)
  • bulion warzywny
  • sos sojowy
  • papryka wędzona w proszku
  • cebula czerwona
  • cynamon i kmin rzymski
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1 sałata
  • sos Roleski – Street Food do Hamburgerów i Hot Dogów

Sposób przygotowania:

  1. Kotleciki moczymy w bulionie przez około 30-40 minut, następnie odsączamy ręcznikami papierowymi i kroimy w paseczki.
  2. Na maśle szklimy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone kotleciki i doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy: łyżeczką wędzonej papryki, szczyptą cynamonu, szczyptą kminu rzymskiego solą i pieprzem.
  4. Smażymy 3-4 minuty na brązowy kolor.
  5. Bułki do burgerów smarujemy sosem Roleski do Hamburgerów i Hot Dogów, układamy sałatę, ser, pomidora i kotleciki, a następnie polewamy sosem i kładziemy górną bułkę lub dodajemy musztardy.